2012.12.02.
15:50

Írta: onlineBBB

A bikavérről

Mindenek előtt mi is a bikavér? A bikavér egy cuvée vagyis több vörösbor házasításából létrehozott bor. A bikavér készítését  törvény szabályozza ami kimondja, hogy kizárólag a szekszárdi és az egri borvidéken szüretelt szőlőből csak a szekszárdi és az egri borvidéken készülhet.


 A szekszárdi bikavér jellgezetessége a Kadarka az egri borvidéken főleg Kékfrankossal helyettesítik. Ezeken kívül Merlo, Cabernat Franc, Cabernet Sauvignon, és a Zweigelt a leggyakoribb összetevő.
Fogyasztását javasolni szokták sertéspörkölt mellé továbbá vadhúsokhoz és halászléhez, de természetesen kinek mihez esik a legjobban ahhoz igya.

És egy kis történelem:

A XIX. század elejétől nevezik egyre általánosabban bikavérnek a szekszárdi vörösborok közül a legkiválóbbakat, utalva azok mélyvörös színére és gazdag tartalmára. Garay János, a város jeles költő szülötte már ezzel a névvel illette versében:

                                          "Töltsd pohárba és csodát látsz!

                                          Színe, mint a bikavér,

                                          S mégis a gyöngy, mely belőle

                                          Fölragyog, mint hó, fehér.

                                          És a tőke, melyen termett,

                                          Nemde oly zöld, mint a rét?

                                          Hol leled fel szebben együtt

                                          Szép hazánk három színét?"

Schubert ennek hatására komponálta a Pisztrángötös című zongoradarabot, Liszt pedig, aki 1846-tól haláláig legszívesebben ezt fogyasztotta, számos lendületes művében őrizte meg a bikavér tüzét. Ismerőseinek, barátainak, s így a gyengélkedő Pius pápának is juttatott belőle, aki megáldotta és azt nyilatkozta erről az italról: " Egészségemet, víg kedélyemet egyedül ez tartja fenn." Az akkori hosszú tengeri utat az USA államaiba egyedül a szekszárdi bírta vörösboraink közül, s ott ma is sokan fogyasztják szívesen. Időközben eljutott a nemes nedű Egyiptomba, Japánba, s különösen nagy kedvelői maradtak a német nyelvterület nemzetei. 1888-ban nem kisebb tudós, mint maga Stein Aurél ad hírt arról, hogy a legnagyobb trópusi hőségben is romlatlanul érkezett meg hozzá Indiába a szekszárdi palackozott vörösbor, s ottani barátai a francia, spanyol és olasz borok elé helyezik a magyar föld e termékét.

Szólj hozzá!

Címkék: szekszárd bikavér gasztronómia

A bejegyzés trackback címe:

https://fiktivboraszat.blog.hu/api/trackback/id/tr104943038

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása